• E-Zajęcia (terapie, świetlica, koła)

      • e-Kuchcikowo na Wesoło - deser z chia i mango
        • e-Kuchcikowo na Wesoło - deser z chia i mango

        • 06.04.2020 06:00
        • Witajcie! Zaproponuję Wam dzisiaj coś zdrowego, lekkiego a zarazem bardzo pożywnego. Jest to Pudding z nasion chia.

        • W mojej dzisiejszej wersji jest Pudding z nasion chia i mango.

          Myślę, że będzie Wam smakował!

           

          Przepis na deser z chia i mango

          PRODUKTY:

          ♦ 350 ml mleka roślinnego (skorzystałam z kokosowo-ryżowego, ale może być dowolne)

          ♦ 3 łyżki stołowe nasion chia;

          ♦ 1 mango;

          ♦ Owoce do dekoracji mogą być maliny, borówki,

          ♦ Jeśli nie masz owoców możesz użyć sok z domowej spiżarni np. malinowy;

           

          Galeria Deser Chia i Mango

           

          SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

          1. Dzień wcześniej przed planowanym przygotowaniem deseru podgrzej 300 ml mleka i dodaj do niego nasiona chia, wymieszaj. Przelej do miseczki i pozostaw tak na całą noc.

          2. Rano obierz mango pokrój je w kostkę przełóż do blendera dodaj 50 ml mleka i zmiksuj na gładkie piree;

          3. Wyjmij miseczkę  z napęczniałymi nasionami chia .

          4. Przygotuj pucharki/salaterki (najlepiej szklane).

          5. Na dno przygotowanych miseczek/pucharków wkładamy warstwowo  puree z mango, następnie puddung z nasion chia. Przed podaniem dekorujemy owocami lub delikatnie sokiem.

          Kamila Srebrzyńska-Bukrejewska

        • Wróć do listy artykułów
    • Kontakty

      • Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi nr 73 im. Króla Stefana Batorego
      • sekretariat@sp73.edu.pl
      • 22 619-55-01
      • 03-741 Warszawa, ul. Białostocka 10/18
      • Grażyna Chmielewska
      • grazyna.chmielewska@sp73.edu.pl
      • Paulina Siewierska
      • iod.oswiata@dbfopraga-pn.waw.pl
  • Galeria zdjęć

      brak danych
  • Copyright Szkoła Podstawowa nr 73       

    Wszelkie prawa zastrzeżone